Kuchnia morska, kulinarna innowacja

mariusz
morska kuchnia

Morska kuchnia to kulinarna etyka i styl, który określa kolekcję dań, która zawiera drobniejsze i mniej znane gatunki żyjące w morzu po to, aby zapewnić szerszy wybór produktów dla szefów kuchni i konsumentów. Przy dobrej organizacji kuchnia morska tworzy możliwości obniżenia kosztów i sprawić, że podawanie dania z ryb i owoców morza będzie tańsze i zdrowsze.

Kuchnia morska – skąd się wzięła nazwa?

Termin kuchnia morska został wymyślony i po raz pierwszy użyty w handlu w 2014 roku do opisania potraw podawanych, jako zamiennik dla drogich ostryg. Przez kilka lat doświadczenia ewoluował i jest on używany do opisania części kulinarnego konceptu wykorzystania małych ryb, sworzeń morskich i wodorostów w przygotowaniu nowoczesnych potraw. Elementarnymi zasadami tej filozofii, której zaczyna hołdować wielu mistrzów kuchni jest zrównoważone pozyskanie produktów i darów mórz i oceanów. 

Jakie produkty zalicza się do tych, jakie można wykorzystać w kuchni morskiej? 

Są to niedrogi i powszechne niewielkie ryby, skorupiaki i oraz warzywa morskie, które według wcześniejszych standardów traktowane były jako wybrakowane i gorszego gatunku. Oto kilka przykładów produktów kuchni morskiej:

  • Małe ryby: węgorz, stynka, sardynka, sardela, śledź
  • Skorupiaki: krewetki, kraby, homary
  • Mięczaki: ostrygi, małże, małże, przegrzebki, kalmary, ośmiornice
  • Ogórek morski, jeżowiec
  • Morskie warzywa: wodorosty morskie

Potrawy kuchni morskiej nigdy nie zawierają dużych ryb takich, jak tuńczyk, miecznik i halibut. Wszystko to z dwóch powodów.

  1. Wiele z łowisk tych ryb nie jest zrównoważonych lub poławianych w sposób odpowiedzialny, pomimo certyfikatów ekologicznych.
  2. Mniejsze ryby i inne stworzenia morskie są zdrowsze, ponieważ większe ryby zawierają coraz więcej toksyn Udowodniono, że trawienie mikrodrobin plastiku, jaki powszechnie występuje w morzach i oceanach, przez duże ryby, tworzy niezwykle rakotwórcze toksyny, które odkładają się w komórkach i tkankach ryb.
Zobacz też:  Czy można wziąć rower na prom?

Morska kuchnia jest zrównoważona

Wielu kucharzy na całym świecie dokonało wielkiego postępu w pozyskiwaniu i serwowaniu zrównoważonych gatunków. Więc to nic już nowego. Kuchnia morska stosuje najwyższe standardy zrównoważonego rozwoju. W menu łączy nie tylko kulinarne aspekty, ale także styl i wartości, jakie wyznają szefowie kuchni 

Kuchnia morska jest odpowiedzialna 

Odpowiedzialność i zrównoważony rozwój to poniekąd synonimy w odniesieniu do owoców morza. Ale w przypadku rozbudowanej kultury połowów, z której pochodzi coraz więcej naszych ryb, pojawiają się złe praktyki, dobre praktyki i najlepsze praktyki. Kuchnia morska skupia się na rybach pozyskiwanych zgodnie z najlepszymi praktykami.

Kuchnia morska jest zdrowsza niż tradycyjna 

Stosowane przez szefów kuchni praktykujących dobre zasady kuchni morskiej gatunki ryb, skorupiaków i innych darów morza są zdrowsze niż tradycyjne owoce morza z dwóch głównych powodów:

  1. Zawierają mniej metali ciężkich.
  2. Zawierają mniej lub żadnych z produktów ubocznych degradacji plastiku. 

Krewetki są podstawą kuchni morskiej

Istnieje ponad dwa tysiące gatunków krewetek, ale rzeczywistość w polskim sklepie spożywczym jest zupełnie inna. Ogólnie rzecz biorąc, są dostępne trzy możliwości: dzika zimnowodna krewetka północna, krewetka hodowlana biała i krewetka tygrysia. Krewetki są dostępne w różnych rozmiarach.

Jak obrać krewetkę?

Jak obrać krewetkę? Surowe krewetki mogą czasami mieć widoczną czarną żyłkę, która stanowi układ pokarmowy skorupiaka. Usunięcie go lub nie, to bardziej kwestia estetyki niż smaku. Najlepszym sposobem na jej usunięcie jest przeciągnięcie noża do obierania wzdłuż grzbietu krewetki, aby odsłonić żyłę, a następnie wyrwanie jej, delikatnie pociągając końcówką noża.

Usuwanie ogonów krewetki

Kiedy krewetki mają być podawane jako przekąska, obligatoryjnie zostaw ogony. Aby usunąć ogon, spłaszcz go i rozłóż. Delikatnie pociągnij i poruszaj skorupą w przód i w tył, aż ogon się rozdzieli. Obrane krewetki trzymaj w misce z lodowatą wodą. Zachowają wówczas świeżość przez dłuższy czas i będą bardziej chrupiące i smaczne. Z drobniejszych krewetek także można przyrządzić dobre potrawy zgodnie z zasadami kuchni morskiej. Sprawdź też, czy można je spożywać będąc w ciąży: https://lupiko.pl/krewetki-w-ciazy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zobacz też