Morza Europy tworzone są przez rozlewiska oceanów. Szeroka rozpiętość geograficzna sprawia, że każde z nich ma swoją określoną specyfikę, leżąc w strefie klimatu śródziemnomorskiego lub subpolarnego. Ile mórz jest w Europie i co warto o nich wiedzieć?
Morza Europy – lista i geografia
Europa otoczona jest morzami z trzech stron. Od północy otaczają ją zbiorniki Morza Barentsa, Morze Białe, Morze Grenlandzkie, Morze Norweskie, Morze Północne, Morze Bałtyckie, Morze Irlandzkie, Morze Szkockie i Hebrydzkie. Od południa rozciągają się akweny morza Śródziemnego, Liguryjskiego, Tyrreńskiego, Jońskiego, Adriatyckiego, Egejskiego, Marmara, Czarnego, Azowskiego i Kaspijskiego. Zachodnim kraniec Europy oblewają wody oceanu Atlantyckiego. W sumie jest to 20 akwenów o zróżnicowanej temperaturze i stopniu zasolenia.
Wśród najważniejszych europejskich najważniejszych znajdują się: zatoka Peczorska, Czoska, Oneska, Biskajska, St. Malo, Botnicka, Fińska, Ryska, Gdańska, Pomorska, Lwia, Genueńska i Tarencka. Naturalne połączenia między akwenami stanowią cieśniny morskie. Najważniejsze z nich to Karskie Wrota, cieśnina Duńska, Skagerrak, Kattegat, Sund, Wielki Bełt, Mały Bełt, Kaletańska, Kanał La Manche, Kanał Świętego Jerzego, Kanał Północny, Gibraltarska, Sycylijska, Mesyńska, Otranto, Dardanele, Bosfor oraz cieśnina Kerczeńska.
Zasolenie mórz w Europie
Morza Europy różnią się poziomem zasolenia. Największe zasolenie występuje w Morzu Śródziemnym. W jego wschodniej części poziom zasolenia przekracza 39‰. Im dalej na północ, tym poziom soli się zmniejsza, a w zimnych wodach u wybrzeży Nowej Ziemi (Rosja), nie przekracza 30‰. Wartości minimalne notowane są także w chłodnym i płytkim Bałtyku. Ma to swoje uzasadnienie geograficzne. Morze Bałtyckie jest wyraźnie oddzielone od wód oceanu, a jego zbiorniki jest silnie wysładzany rzez liczne wpadające do morza rzeki. Ciekawostką jest, że w Zatoce Botnickiej poziom zasolenia spada nawet poniżej 4‰.
Temperatura wody
Łączny obszar Europy zajmuje ok 10 mln km2. Na tak dużej powierzchni woda w okalających kontynent morzach, znacząco różni się temperaturą. Przyjmuje się, że średnia temperatura wierzchnich wód Europy waha się od około 0°C w Oceanie Arktycznym do ponad 20°C w Morzu Śródziemnym. W zależności od pory roku wartości te opadają do temperatur ujemnych lub osiągają temperaturę ponad 30°C w miesiącach letnich. Najzimniejszym morzem Europy jest Bałtyk. Temperatura wody latem waha się w przedziale od 11 do 26 °C, a średnia roczna temperatura wynosi zaledwie 10 °C.
W przypadku, gdy planujesz iść na plażę, lecz ból zęba nie daje ci spokoju. Proponujemy zastosować zamrażacz na ból zęba. Uśmierzysz ból w kilka sekund i marzenie o kąpieli w idealnej wodzie może realizować!
Morza Europy – pływy
Pływy w europejskich morzach śródziemnych tj, w Bałtyku, Morzu Czarnym i Śródziemnym, są zazwyczaj niewielkie i nie przekraczają 2 metrów. Oznacza to, że wody zbiorników są na ogół spokojne. Znacznie większe amplitudy występują u wybrzeży Atlantyku. Przykładem morze być 16 m przy ujściu rzeki Severn w Wielkiej Brytanii lub łączący ją z Francją Kanał La Manche.
Turystyka nadmorska
Zróżnicowana linia brzegowa zapewnia dostęp do licznych zatok i plaż, które w zależności od morza mogą mieć charakter piaszczysty lub kamienisty. Umiarkowany klimat i na ogół ciepłe lata sprawiają, że turystyka nadmorska cieszy się dużą popularnością wśród Europejczyków, którzy doceniają krajobrazowe walory wybrzeża, dobrą jakość powietrza w nadmorskich kurortach oraz możliwość skosztowania ryb ze świeżych połowów.
Morza Europy – bogactwo natury
Morza Europy to 20 zróżnicowanych pod względem temperatury i poziomu zasolenia akwenów. Na te czynniki wpływa szerokość graficzna oraz obecność ciepłych lub zimnych prądów oceanicznych. Morza Europy stanowią dom dla takich gatunków jak morświn, płetwal błękitny czy foka szara. W ciepłych wodach pojawiają się także rekiny i płaszczki. Wybrzeża Morza Śródziemnego i Oceanu Atlantyckiego pozwalają podziwiać barwne rafy koralowe i stwarzają idealne warunki do snorkelingu.